Rejseguide til Stuttgart: Seværdigheder, Attraktioner & Oplevelser

Seværdigheder og attraktioner i Stuttgart

Stuttgart er Tysklands sjettestørste by og den tiltrækker desuden en del turister. På mange måder adskiller Stuttgart sig fra andre mere typiske tyske rejsemål, så derfor er der mange spændende ting at se. Her får du det fulde overblik over de bedste oplevelser, seværdigheder og attraktioner i Stuttgart.

Som en vigtig transportby er der mange mennesker, der kommer til Stuttgart i én eller få dage, og som leder efter nogle interessante ting at lave. Andre vælger en længere ferie, hvilket også giver rigtig god mening, da Stuttgart er en meget spændende by fra et kulturelt synspunkt. Men uanset hvor længe du er i byen, så er det altid rart at besøge et par af de mest væsentlige seværdigheder. Vi har udvalgt de bedste af slagsen, og vi giver dig desuden lidt generel viden om Stuttgart, samt de bedste måder at komme til og fra byen.

Fakta om Stuttgart

Stuttgart ligger i delstaten Baden-Württemberg i den sydvestlige del af Tyskland. Den fungerer i øvrigt som hovedstad for regionen og har en befolkning på omkring 600.000.

I årevis har Stuttgart været en vigtig by – ikke kun for det moderne Tyskland, men også for andre lande og stater. Siden det sjette århundrede f.v.t har området omkring Stuttgart været vigtigt for landbruget, da byen har en perfekt beliggenhed ved Neckar-floden. Romerne snuppede området og brugte det som deres regionale centrum nord for alperne. Byen blev kun endnu vigtigere, da de små tyske stater begyndte at opstå. I en lang periode var Württemberg en nationstat for sig selv, og her fungerede Stuttgart som hovedstad. Siden blev byen en del af det samlede Tyskland, og i mange år har Stuttgart nu oplevet fin økonomisk fremgang og stabilitet.

Bilindustrien er især stor i Stuttgart. Mercedes-Benz, Porsche og faktisk hele Daimler-koncernen har hovedkvarterer her. I øvrigt er der også mange andre store virksomheder, der holder til i byen, og som er med til at drive økonomien frem. Derfor er der også mange, der arbejder i Stuttgart, men som bor i andre byer og dermed pendler til og fra.

Noget lidt unikt ved Stuttgart er, at byen er fordelt over flere bakker og dale – noget, som normalt ikke kendetegner tyske storbyer, men nærmere de sydeuropæiske. Måske skyldes det den gamle indflydelse fra romerne – Stuttgart er trods alt en gammel by.

De bedste oplevelser i Stuttgart

Der er adskillige gode ting at lave i Stuttgart. Herunder nævner vi de fem bedste seværdigheder i byen. Gem gerne denne side, print den ud, eller skriv seværdighederne ned i hånden. På den måde er du godt forberedt, når turen er i gang.

Hvis du ønsker at se alle de store attraktioner i Stuttgart samme dag, så anbefaler vi først og fremmest, at du booker en tur med en sightseeingbus, som kører rundt til det hele. Her kan du i øvrigt stå af hvor som helst og hoppe på igen senere – en glimrende mulighed for at opleve byen. For bare 18 euro (cirka 135 kroner) kan du reservere rundturen hjemmefra. Book en plads i sightseeingbussen her!

For bilelskere: Mercedes-Benz Museum

Mercedes Benz Museum

Hvad skal man lave i Stuttgart når man lige kommer til byen? Det bedste bud er nok at besøge Mercedes-Benz’ museum. Bilfabrikanten kommer fra Stuttgart og har fortsat hovedkvarter i byen. Ved at besøge deres museum kan du se alle deres mest bemærkelsesværdige biler, hvilket blandt andet inkluderer nogle af deres Formel 1-biler.

Denne attraktion i Stuttgart henvender sig selvfølgelig mest til bilelskere, men da Mercedes er en så vigtig del af byens moderne historie, og da museet er super interessant på flere forskellige måder, er det noget, som vi anbefaler til alle der besøger byen.

Addressen er Mercedesstraße (ja, du læste rigtigt!) 100, Stuttgart.

Se TV-tårnet i Stuttgart

Det er ikke kun Berlin, der har et tv-tårn. I Stuttgart har de faktisk også et. Det var det første af sin slags i hele verden, og med en højde på 217 meter bør det absolut opleves. I hvert fald er det noget helt særligt.

Oppe i tårnet er der restaurant og observationspost. Du kan se udover det meste af byen, samt mange af nærområderne. Bus nummer 70 kører fra centrum af Stuttgart og dækker den 2 kilometers afstand der er til tårnet. Hvis du rejser til byen i egen bil er det nemt at køre. Med friske ben kan du også gå dertil.

Book billetter hjemmefra, så slipper du for kø og andet besvær. Det koster kun 9 euro (lige i underkanten af 70 kroner) per person. Reserver billetter til tv-tårnet i Stuttgart lige her.

Schlossplatz er altid smukt at besøge

Stuttgart Schlossplatz

Schlossplatz er først og fremmest et rigtigt smukt sted at besøge. Det er en åben plads med mange flotte tiltag, hvor du kan nyde Stuttgart på en rolig måde. Det er meget grønt, og der er flere steder du kan sidde ned. Samtidig kan du beundre de mange smukke bygninger omkring pladsen.

Dernæst har Schlossplatz stor historisk relevans. Bygningerne omkring har store historier bag sig, og flere af dem dateres tilbage til den tid, hvor Württemberg var selvstændigt og ikke en del af det samlede Tyskland – og her var Stuttgart jo hovedstaden. Neues Schloss er den største og vigtigste bygning ved pladsen. Slottet blev bygget i 1807 og var tidligere beboet af regionens konger. I dag bruges slottet af den lokale regering. Hovedbanegården ligger i øvrigt også tæt på pladsen.

Statsgalleriet er byens kunstneriske højdepunkt

Et interessant og farverigt museum, som med det samme skaber et indtryk. Faktisk er det et af Tysklands største museer, og det rummer en af Europas bedste samlinger af kunst.

Fokusset ligger især på kunst fra den modernistiske periode mellem år 1900 og 1980. Således er der værker af Matisse, Dalí, Chagall, Miró, Beckmann og Picasso på udstilling.

Men der er også tysk, italiensk og hollandsk kunst fra det 14. til det 19. århundrede. Især renæssancemalerier er der mange af, hvilket jo er den tidlige og midterste del af denne periode. Overordnet er der meget at se, så vi anbefaler stærkt en tur til museet for alle kunstinteresserede rejsende.

Adressen er Konrad-Adenauer-Strasse 30-32, Stuttgart.

Tur og vinsmagning langs Neckar-dalen

Da vi har dækket nogle af de attraktioner i Stuttgart, der kulturelt og økonomisk har haft stor indflydelse for byen, er det også oplagt at gå videre til noget af det mere naturlige.

Stuttgart har en perfekt beliggenhed ved Neckar, som byder på et smukt flodlandskab. Her laves der vin, blandt andre ting, og du kan komme på en lang vinrundtur i området. Her lærer du en masse om de lokale vine, og du får også lov at smage mange af dem. En fremragende oplevelse, men vær opmærksom på, at det hele foregår på tysk – hvis du stadig er frisk, så book turen her. Mødestedet er ved 375 Austraße, Stuttgart-Münster.

Transport til og fra Stuttgart

Stuttgart har en forholdsvis stor lufthavn, som samtidig er en af de mest benyttede i hele Tyskland. Derfor er der mange ruter rundt til andre byer i verden, særligt inden for Europa. Det er altid nemt at finde billetter til og fra Stuttgart, da mange af de største flyselskaber flyver dertil regelmæssigt.

Mange danskere vælger dog at køre til Stuttgart. Det er næsten nemmest, og det giver fin økonomisk mening, hvis I for eksempel er en familie eller en gruppe venner, der gerne vil til byen. En bilferie giver også mulighed for at køre forbi andre europæiske byer. Vær dog opmærksom på, at der er en såkaldt Umweltzone i Stuttgart, altså en zone hvor de forsøger at minimere forureningen i centrum af byen. Derfor er det kun miljøvenlige biler, der har lov at køre derinde uden at risikere bøder. Det kan altså være smart at parkere bilen udenfor byen, hvis din bil ikke er karakteriseret som super miljøvenlig.

Byen har en stor togstation som har Intercity-forbindelse til næsten alle de store byer i Tyskland. DB (Deutsche Bahn) har masser af aktivitet i Stuttgart. Der er også togruter til udlandet, fx til Strasbourg, Zürich, Wien og Paris.

Inde i selve Stuttgart er der både letbane og s-tog. Transport er altså også forholdsvis overskueligt på det lokale plan.

Der er busser der kører mellem Stuttgart og de fleste tyske byer. De er generelt også billige at rejse med. Faktisk kan du også finde busser, der kører ind i Frankrig og til Schweiz.

Andre destinationer i nærheden

Der er spændende destinationer i alle retninger. Mange vælger at kombinere en rejse til Stuttgart med en tur til flere andre byer.

Inden for to timer kan du komme til flere fremragende byer via enten bil eller tog.

Nord for Stuttgart finder du Frankfurt, Mannheim og Heidelberg. Mod vest ligger Strasbourg i Frankrig. Mod øst ligger Nürnberg og München. Kører du sydpå, vil du ende i Schweiz, og mange vælger at tage turen fra Stuttgart til Zürich. Muligheder er der altså rigeligt af! Slottet Neuschwanstein nær den østriske grænse kan klares på lidt over to timer i bil, og der er en rigtig flot udsigt undervejs.

Er du til noget lidt kortere, så kan du også rejse fra Stuttgart til Ludwigsburg, en by der kun ligger 10 kilometer nordpå. Her er der et utroligt flot slot, der ofte nævnes som et af de mest bemærkelsesværdige i Tyskland. Ikke decideret en attraktion i selve Stuttgart, men tæt nok på byen til, at vi var absolut nødt til at bringe den på banen!

Konklusion

En tur til Stuttgart er altid en god idé. Byen har en masse at byde på, og vi håber, at du har fået et godt overblik over de bedste seværdigheder i Stuttgart her.

Kommentér gerne hvis du har flere rejsetips til byen. Ellers ønsker vi dig en god tur, og overvej da også lige, om du ikke skal besøge nogle af de andre formidable byer i nærheden af Stuttgart!

Skriv en kommentar