11 tips til at flytte til udlandet

Mange danskere drømmer om at flytte til udlandet, og nogle gange bliver det også aktuelt. Der er dog meget, man skal have styr på under en udlandsflytning. Da jeg selv har erfaring med det, tillader jeg mig at skrive denne guide med 11 tips til at flytte til udlandet.

Flyt det rette sted hen

Det er vigtigt at bo i et land, som du rent faktisk godt kan lide.

Hvis du flytter i forbindelse med arbejde er det selvfølgelig ikke sikkert at du frit kan vælge din destination.

Men hvis du flytter alene på grund af interessen i et andet land, så undersøg tingene grundigt. Det er en god idé at kende lidt til landet først. Det er også en god idé at sammenligne flere forskellige lande for at være sikker på, at du vælger det rette. Tjek gerne op på ting som levestandard, lønniveau, forventede omkostninger, kulturelle værdier, sprog, og således.

Det er generelt en god idé at have rejst i et land, før du flytter dertil. På den måde har du en nogenlunde forventning om landets kultur og om, hvad det har at byde på.

Vi anbefaler kraftigt, at du er sikker på, at dit valg af land er korrekt. Det er før set, at folk flytter hjem igen efter 3 måneder, og i så fald har du bare tilføjet en stor omgang besvær til dit liv. Hvis du vil flytte til udlandet, så flyt fordi du brænder for det. Find det rette sted og forvent at være væk i mindst 6 måneder. Nyd det undervejs!

Sæt dig ind i landets regler angående tilflytning

Når du ved med sikkerhed, hvilket land du gerne vil flytte til, så begynd at undersøge landets regler.

Se hvad processen er angående tilflytning. Hvilke krav er der, hvilke dokumenter skal du medbringe, og hvordan foregår registreringen. Det er nogle vigtige spørgsmål at undersøge på forhånd, så du er velforberedt ved ankomst.

Det er generelt nemmere at flytte til andre EU-lande end det er at flytte til et ikke EU-land. Et andet EU-land kan som udgangspunkt ikke afvise dig, medmindre der ellers er en rigtig god grund til det. Hvis du flytter til et andet land i EU, som for eksempel Spanien, er det ofte bare en formalitet med at få registreringen på plads.

Sørg for at du har en indtægtskilde

Hvis du vil flytte til udlandet, er det vigtigt, at du kan forsørge dig selv. Sørg derfor for at du har en indtægt på plads inden du flytter. Har du en stor opsparing er det selvfølgelig tilstrækkeligt, men for de flestes vedkommende vil det være nødvendigt at have en fast indtægt.

Måske har du accepteret et job i udlandet og begynder at arbejde straks efter du er flyttet. I så fald er det hele på plads, og det er perfekt.

Hvis du er studerende og skal på udveksling i udlandet, så kan du ofte tage SU’en med dig. Det er igen positivt, for så har du nogle penge, der kommer ind hver måned.

Men såfremt du ikke har en stor opsparing, ikke har job i det land du flytter til, og du ikke flytter med intentioner om at studere, så er du nødt til at finde på noget andet. Søg efter jobs lige så snart du ankommer, eller start op som selvstændig. Det er ikke sjovt at være strandet i udlandet uden penge, så vær sikker på at du har en indkomst.

Den positive ting er at pengene rækker meget længere i de fleste lande end i Danmark. Så hvis du tjener en dansk løn, men er bosat i udlandet, har du pludselig en rigtig god købekraft.

Spar gerne lidt op først

Det anbefales også, at du sparer lidt op på forhånd. Det er altid rart at have penge klar på kontoen, hvis der skulle ske noget.

Desuden skal du formentligt betale for indskud til lejlighed eller huskøb, når du finder et sted at bo i udlandet.

Der kan også være andre udgifter, som for eksempel privat forsikring, køb af møbler, køb af bil, eller noget andet, der bliver nødvendigt for dig efter du er flyttet.

Hvis du sparer lidt op på forhånd, så har du en stor fordel, når først du er i udlandet.

Pak det mest nødvendige, men heller ikke mere

Pak alt det, du har brug for, og tag det med dig. Men heller ikke ret meget mere end det. Du flytter trods alt til udlandet for at få nye oplevelser, så det er ikke nødvendigt med så meget af det materielle.

Tag de ting med, som du har allermest brug for, og som betyder mest for dig. Alt andet kan du købe, når først du når frem.

På den måde sparer du en del i forbindelse med fragt og transport. Hvis det er sådan, at du skal have flere ting med dig til udlandet, end du selv kan have med i flyet, så bestil hjælp fra et transportfirma. Flere distributionsselskaber har ydelser i forbindelse med flytning til udlandet, og det kan du passende benytte dig af.

Checkliste når du ankommer til et nyt land

Her er en checkliste over de ting, som er gode at klare, når du flytter til et nyt land. Angivet i den rækkefølge jeg selv tog dem i. Der er 6 punkter i alt, men det er selvfølgelig muligt, at der er endnu mere, du skal tage dig af. Disse er dog ret vigtige og må ikke overses i forbindelse med flytningen.

  1. Få et lokalt telefonnummer
  2. Opret en lokal bankkonto
  3. Find sted at bo, hvis du ikke allerede har lejlighed/hus klar
  4. Kontakt myndighederne om at blive registreret som boende i landet
  5. Meld dig ud af Danmark – kan også gøres fra start
  6. Fald på plads i det nye land, lær lidt af sproget, socialisér med folk

Konklusion

Det kræver lidt tålmodighed at flytte til et nyt land. Der er nemlig flere forskellige ting, der skal klares. Men hvis du er velforberedt og har styr på sagerne, så kan en flytning til udlandet faktisk være ret overskuelig.

Jeg håber at denne artikel var til nogenlunde hjælp. Hvis du har nogle spørgsmål, så stil dem endelig i kommentarfeltet. Tilføjelser og yderligere tips er også altid velkomne.

Skriv en kommentar