Seværdigheder i Beograd – Hvad skal man se?

Seværdigheder i Beograd Serbien

Beograd byder på flere spændende seværdigheder, og de fleste ligger i centrum af byen. Det kræver normalt 2-3 dage at opleve de vigtigste, men du kan også overveje et længere ophold, hvis du virkelig vil gå i dybden med byens kultur.

Her er et overblik over de 10 bedste seværdigheder i Beograd! En herlig ting er, at mange byens attraktioner er gratis at besøge.

Skt. Savas Tempel

Skt Sava Kirken er en af de bedste seværdigheder i Beograd

Skt. Savas Tempel er en af de største ortodokse kirker i verden. Den fungerer som den primære domkirke for den serbisk-ortodokse kirkeorganisation.

Den er forholdsvis moderne, idet den blev bygget i 1935. Hurtigt er templet blevet et symbol på byen Beograd, og på den ortodokse kristne tro. Kirken er dedikeret til Skt. Sava, som var en serbisk prins og munk. Sava er en af de mest historiske personer i Serbiens historie. Templet er bygget på hans gravsted.

Indenfor er templet smukt indrettet. Der er flotte mosaikker på vægge og loft. Templet har en kuppel med 24 vinduer.

Det er i øjeblikket gratis at komme ind og besøge Skt. Savas Tempel. Kirken tager dog mod donationer, så du kan eventuelt efterlade en pengeseddel eller to, hvis oplevelsen af kirken har påvirket dig positivt.

Kalemegdan

Denne skønne park ligger i den nordlige del af centrum. Her er der plads til picnic, hyggelige gåture, og ikke mindst bare at nyde flotte omgivelser. Parken er så stor, at den i sig selv indeholder flere attraktioner – heriblandt Beograd Fort, som vi vil beskrive senere, Militærmuseet, samt byens zoologiske have.

Mange kulturelle begivenheder finder også sted i parken. For eksempel politiske møder, udendørs udstillinger, og enkelte sportsarrangementer. Trods dette er der også altid rolige områder i parken, hvor man bare kan sætte sig og slappe af.

I den nordvestlige del af Kalemegdan kan du få en fremragende udsigt over Sava-floden. Det er et glimrende sted at besøge ved solnedgang. Parken er naturligvis gratis at besøge.

Beograd Fort

Det gamle citadel i Beograd er bestemt også et besøg værd. Det ligger ved Kalemegdan parken. Fortet er endnu en gratis seværdighed i Beograd, og den rangerer faktisk som den mest besøgte attraktion i byen.

Du kan nemt gå ind af porten, rundt mellem murene, og nyde udsigten på toppen. Inde i selve fortet er der romerske brønde, tårne, majestætiske skulpturer, samt et par restauranter og caféer hvis du bliver sulten eller tørstig.

Beograd Fort er en seværdighed, der bør stå højt på listen. Ikke alene er det et flot sted – det er også historisk. Fortet blev bygget allerede i 279 f.Kr. og har været grund for mindst ni krige og slag.

Knez Mihailova

Knez Mihailova Beograd

Knez Mihailova er den primære gågade i Beograd. Her er der hundredvis af forretninger, mens sidegaderne byder på restauranter og caféer. Det vrimler med mennesker på Knez Mihailova om dagen, og man kan tydeligt fornemme, at det er byens centrum. Gaden går nemlig direkte igennem Stari Grad, som er Beograds historiske bydel.

Det er i øvrigt på Knez Mihailova, at vi finder nogle af de flotteste arkitekturværker i Beograd. Derfor er det en gade, som alle bør gå forbi et par gange, uanset om man er til shopping eller ej.

Skadarlija

Skadarlija er et lille kvarter i centrum af Beograd. Det er den næstmest besøgte attraktion efter fortet.

Det er et sandt bohemekvarter med en helt særlig stemning, og bestemt også en rig historie. Arkitekturen er flot, der er masser af caféer og restauranter langs gaderne, og det er altid et livligt område.

Flere kendte serbere har boet i kvarteret. I det tidlige 20. århundrede var det især kendt som et sted, hvor fattige forfattere og kunstnere kom. Disse kunstnere blev med tiden kendte og satte deres præg på området. Skadarlija har udviklet sig til et populært område. Restauranterne i kvarteret praler ofte af de mange internationale stjerner, som har besøgt spisestederne – Alfred Hitchcock, Alain Delon, Jimi Hendrix, osv.

Det vurderes, at op mod 20000 mennesker kommer forbi restauranterne og gallerierne dagligt. Den primære gade i Skardarlija er bilfri. Det er ikke usædvanligt, at der spilles traditionel serbisk musik i området.

Af alle disse grunde er det uden tvivl et sted, der bør opleves! En gåtur igennem Skadarlija er selvfølgelig helt gratis, men det anbefales at få noget at spise og rigtigt nyde stemningen, når du kommer forbi.

Nikola Tesla Museum

Nikola Tesla er måske den mest kendte serber i historien, og i Beograd har man dedikeret et museum til ham. Det er et videnskabeligt museum som har en udstilling, der inkluderer flere end 160000 originale dokumenter, over 2000 bøger og journaler, adskillige objekter og apparater hvilket blandt andet inkluderer en Tesla Coil.

Teslas jordlige rester opbevares i en urne på museet.

Der er åbent fra 10 til 20 alle dage undtagen mandag, hvor der er reducerede åbningstider. Du skal være en del af en guidet tour for at opleve museet. Der er skiftevis tours på serbisk og engelsk i løbet af dagen, typisk med en times varighed.

Det koster 800 dinarer (cirka 50 kroner) at få den engelsksprogede rundvisning. Der er halv pris, hvis du kan klare den på serbisk. Der skal betales på stedet, og de accepterer kun kontanter – og kun serbiske dinarer. De lokale guides anbefaler, at du møder op 15-20 minutter før touren starter.

Tjek dagens tourprogram her.

Nationalmuseet & Republikkens Plads

Nationalmuseum og monument i Serbien

Serbiens nationalmuseum ligger i hjertet af Beograd – nærmere bestemt på Republikkens Plads, som traditionelt har været centrum for mange af de største begivenheder i landets historie.

Pladsen er et mødested for mange, mens der også afholdes vigtige begivenheder. På pladsen står den kendte statue af Prins Mihailo. Og lige bagved finder vi så Nationalmuseet, som i den grad er værd at besøge.

Der er over 400.000 objekter på udstilling. Heriblandt kunst (især af serbere, men også internationale værker) samt nationalmonumenter. Du kan altså se lidt af hvert. Den arkæologiske samling indeholder antikke skulpturer og værker. Kunstsamlingen inkluderer værker fra de bedste serbiske kunstnere, samt afdelinger med blandt andet italiensk, hollandsk og russisk kunst.

Overordnet er det en kæmpe oplevelse at besøge Nationalmuseet. Her kan man nemt tilbringe flere timer. Museet er åbent alle dage undtagen mandag. Om søndagen kan du komme gratis ind. Normalprisen er nu ellers lav, da en enkeltbillet kun koster 300 dinarer (cirka 20 kroner).

Skt. Markus Kirke

Denne kirke ligger ved Tašmajdan parken og har en unik serbo-byzantinsk stil. Den blev opført i 1940. Tidligere stod der en anden kirke på stedet.

Det er især størrelsen og stilen, der gør Skt. Markus Kirke værd at se. Det er en af de største kirker i Serbien, og den har et unikt og anderledes udseende. Interioøren dækker over 1,150 mog du finder en kæmpe mosaik ved alteret, samt mange ikoner som jo er normalt i de ortodokse kirker.

Takket være den centrale beliggenhed er det nemt at finde og besøge kirken. Det er et fint valg, hvis du besøger Beograd som kristen, eller hvis du simpelthen bare er interesseret i arkitektur og stil.

Waterfront

Beograd Waterfront - et godt kvarter om natten

Beograd ligger ved to floder (Sava og Donau). Især ved Sava, lidt sydvest for det historiske centrum, er der mange nybyggerier. Det er specifikt i de områder, der hedder Savamala og Beograd na Vodi – sidstnævnte omtales internationalt som “Belgrade Waterfront”.

Her er målet at forbedre bybilledet, modernisere byen, og skabe vækst med nye kulturtiltag. Det er et rigtigt flot område, specielt om natten. Der er allerede bygget meget, men planen er at bygge endnu mere. Vi finder allerede et par luksushoteller, samt en af de mest populære attraktioner blandt de lokale: Shoppingcenteret “Gallerija” som er det største i hele Sydøsteuropa.

I og nær Waterfront er der et fint natteliv, mange gode barer og caféer, samt mulighed for at gå langs vandet. Overordnet et fint område at besøge, især hvis du vil shoppe, spise og drikke. Forventningen er, at der vil ske endnu flere ting i fremtiden i dette område.

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija er navnet på en ø (som senere er lavet om til en halvø) på floden Sava ud for det sydvestlige Beograd.

Det er et ufatteligt populært underholdningsområde blandt de lokale – og naturligvis også blandt turister. Ada har små strande og kaldes derfor “More Beograda” – Beograds hav. Byen ligger jo et godt stykke inde i det østeuropæiske fastland, men denne ø på floden tillader altså at man kan bade.

Om sommeren er der typisk 100.000 besøgende på Ada Ciganlija dagligt, og på de bedste dage kan antallet nå op på 300.000. Det er nemt at komme dertil, og udover muligheden for at tage sol og bade, er der også sportsbegivenheder, festivaller og aktiviteter, samt nogle enkelte fine attraktioner. Øen har en fin størrelse, så derfor er der flere ting, end man lige skulle tro.

Det var hermed ti gode attraktioner i Beograd som du kan besøge på din tur! Der er naturligvis endnu flere seværdigheder, hvis du ellers har tid til det, men disse ti danner helt klart fundamentet for en kulturel oplevelse i Beograd. Nyd turen – og tjek vores guide til overnatning i Beograd hvis du stadig er ved at planlægge rejsen!

Skriv en kommentar